Behandeling

Adagio bestaat uit een team met behandelaren met verschillende specialismen. Daardoor bieden wij een grote verscheidenheid aan therapieën aan. Zo bieden wij bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, EMDR-therapie, mindfulness, psychotherapie en relatie- of gezinstherapie aan.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende therapievormen die bij Adagio geboden worden. Wil je graag meer weten over een therapie? Neem dan gerust contact met ons op.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie waarbij aandacht wordt besteed aan je gedachtes en je gedrag. Je kunt bij deze therapie leren hoe je gedachten invloed hebben op je gedrag, en hoe je deze invloed kunt veranderen. Soms kun je bijvoorbeeld alleen nog maar denken aan negatieve dingen, zoals dat nooit iets lukt bij jou. Als je denkt dat nooit iets bij je lukt, heeft dat ook invloed op je gedrag. Je gaat bijvoorbeeld geen nieuwe dingen meer proberen, omdat je denkt dat het toch niet lukt. Zo is er ook geen kans dat dat wel zou lukken. Met cognitieve gedragstherapie leer je om situaties anders te interpreteren en daarmee ook je gedrag te veranderen.

Psychodynamische / psychoanalytisch georiënteerde therapie

Bij psychodynamische of psychoanalytisch georiënteerde therapie wordt de psychische problematiek niet alleen vanuit de problemen die er op dat moment zijn bekeken, maar wordt ook gelet op de invloed van eerdere ervaringen. De reden hiervoor is dat je je niet altijd bewust bent van de invloed van het verleden op je gedrag van nu. Om de problemen te verhelpen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak ervan is en om die oorzaak aan te pakken. Het is namelijk niet voor iedereen genoeg om de klachten die ze op dat moment hebben te verhelpen, omdat ze zich dan nog niet bewust zijn van de oorzaak. Hierdoor is het moeilijker de problemen aan te pakken of kunnen er later opnieuw problemen ontstaan.

EMDR-therapie

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die bedoeld is voor mensen met een traumatische ervaring die moeite hebben om deze te verwerken. Bij EMDR ga je samen met de therapeut terugdenken aan de traumatische gebeurtenis(sen). Hierbij krijg je tegelijkertijd afleiding, bijvoorbeeld doordat de therapeut zijn hand heen en weer beweegt. Door deze afleiding worden de emoties en reacties op de beelden en herinneringen aan de ervaring minder heftig.

Mindfulness

Bij mindfulness is je aandacht gericht op wat er op dat moment gebeurt met je gedachten gevoelens, lichaam en je omgeving. Bij mindfulness gaat het erom dat deze aandacht niet gaat over het beoordelen van deze dingen, maar dat je ze opmerkt en ze accepteert zoals ze zijn. Als je je aandacht richt op wat er op dat moment gebeurt, kun je ook beter afstand nemen van dingen die anders maar door je hoofd blijven malen. Door je aandacht te houden op wat er met je gebeurt, kun je ook leren herkennen of je gedrag behulpzaam is of dat het je juist tegenwerkt. Mindfulness kan helpen bij veel verschillende klachten, zoals stress en burn-out, angsten of persoonlijkheidsproblematiek.

Affect Fobie Therapie

Affect Fobie Therapie is vorm van psychodynamische therapie met als doel emoties weer toe te laten en te hanteren, wanneer je door eerdere ervaringen hebt geleerd dat emoties er niet mogen zijn. Het woord affectfobie verwijst hierbij naar een angst voor je gevoelens en verlangens, waardoor je deze wegstopt. Dit kan onbewust gebeuren. Door het wegstoppen van gevoelens kun je gespannen, moe en somber worden en/of lichamelijke klachten ontwikkelen. Deze therapie helpt om de gevoelens die je hebt weggestopt weer toe te laten en te leren hoe je ermee om kunt gaan. Gevoelens hebben namelijk een belangrijke functie in je leven: ze laten je zien wat en wie je belangrijk of leuk vindt, maar ook wat je niet leuk of prettig vindt. Daardoor helpen ze ook om je grenzen te leren kennen en voor jezelf op te komen.

Schematherapie

Schematherapie kijkt naar de patronen in jouw gedrag, en hoe die je kunnen helpen of juist tegenwerken. Je gaat nadenken over hoe ervaringen uit je jeugd voor deze patronen hebben gezorgd. Je leert je bewust worden van deze patronen en wat voor gevoelens de patronen veroorzaken. Daarna leer je om deze patronen en gevoelens opnieuw te interpreteren op een manier die behulpzaam is. Allerlei actieve oefeningen en rollenspellen zijn onderdeel van de schematherapie. Door middel van het begrijpen en oefenen van bepaalde vaardigheden, leer je op een andere manier omgaan met je emoties en de problemen die je tegenkomt. Deze therapie wordt vooral ingezet bij persoonlijkheidsproblemen.

Oplossingsgerichte Therapie

Oplossingsgerichte therapie is heel anders dan andere vormen van therapie. Bij deze therapie begin je namelijk met een doel verzinnen voor het einde van de therapie, in plaats van dat de therapie over het probleem gaat. Je bedenkt dus zelf wat je wilt bereiken met de therapie, waarbij je geholpen wordt door de therapeut. Het gaat niet over wat er niet goed gaat, maar over wat er wel goed gaat en hoe je dat kunt gebruiken. Vaak wordt oplossingsgerichte therapie gecombineerd met andere therapieën.

Mentalization Based Therapie (MBT)

Mentalization Based Therapie is ontwikkeld voor mensen die last hebben van impulsief gedrag en snel wisselende emoties. Dit komt vaak voor bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis, maar ook bij andere soorten problematiek. Bij impulsief gedrag Met opmerkingen [SW4]: Ik heb de tekst hier wat aangepast. Affect fobie is namelijk geen stoornis weten andere mensen vaak niet waar dit ineens vandaan komt, waardoor het moeilijk te begrijpen is voor anderen en je snel in vervelende situaties terechtkomt. Met deze therapie leer je om je gevoelens en die van anderen beter te begrijpen. Het wordt makkelijker om je minder impulsief te gedragen als je beter weet hoe je je voelt en wat voor effect jouw gevoelens en acties op iemand anders hebben.

Transference Focused Therapie (TFP)

Bij deze therapie ga je intensief met de behandelaar kijken naar hoe je jouw gedrag en dat van andere mensen interpreteert. Het is namelijk bekend dat sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis dit lastig vinden. Ze denken bijvoorbeeld sneller dat iemand vijandig naar ze kijkt dan mensen die deze stoornis niet hebben. Dit kan vervelende gevolgen voor je leven hebben. Als iemand het namelijk goed bedoelt en jij dit niet zo opvat, kan dit leiden tot een conflict. Bij deze therapie leer je om minder te denken in ‘goed’ versus ‘slecht’ en daarmee je gevoelens en die van anderen beter te verdragen. Deze therapie is intensief, de behandelingen zijn twee keer per week voor meestal twee tot vier jaar lang.

Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)

Bij deze therapie gaat het erom dat je je traumatische ervaring en de invloed ervan op je leven bekijkt. Je gaat samen met de behandelaar terug naar je traumatische ervaring. Vertellen over jouw ervaring kan lastig zijn en er komen veel emoties bij kijken. De behandelaar is er om je daarmee te helpen. Later in de behandeling ga je samen met de behandelaar en je partner of iemand anders uit je omgeving kijken naar de invloed van PTSS op je leven. Je leert wat de invloed was en hoe je je leven kunt inrichten, nu je het trauma hebt kunnen verwerken.

Partnerrelatietherapie

Af en toe een conflict of mindere dag in een partnerrelatie is heel normaal. Het kan een probleem worden als conflicten of misverstanden niet goed worden uitgesproken. Er zijn verschillende vormen van partnerrelatietherapie.

  • Emotionally Focused Therapy (EFT)

De focus van deze therapie ligt bij emotie en emotieregulatie. Je leert dus om beter met elkaars emoties om te gaan. Hierbij leer je om niet steeds jezelf of de ander de schuld te geven, maar de patronen van jullie interactie samen te herkennen en te veranderen en tijdens conflicten in verbinding met elkaar te blijven. EFT bestaat niet alleen in de vorm van partnerrelatietherapie, maar ook als familietherapie of individuele therapie.

Systeemtherapie

Systeemtherapie heet zo omdat het een therapie is die zich focust op iemands sociale systeem. Er worden belangrijke personen zoals je partner, gezin of collega’s betrokken bij de therapie. Dit wordt gedaan omdat iedereen deel uitmaakt van sociale systemen en de interacties met de mensen uit je systeem jou en jouw gedrag kunnen beïnvloeden. Dat kan positief zijn, maar ook negatief, bijvoorbeeld als je elkaar niet begrijpt. De systeemtherapeut helpt je om te bekijken hoe jouw systeem werkt en wat voor veranderingen er nodig kunnen zijn.

E-health

E-health betekent dat je behandeling (deels) digitaal plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je videobelt met je behandelaar, maar er zijn ook andere aanvullingen op het (live) contact met je behandelaar. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van een virtual-reality bril. Binnen Adagio maken wij gebruik van Amelia (aanbieder voor verschillende Virtual Reality omgevingen om bijvoorbeeld angst te behandelen of mindfulness oefeningen te doen). Ook maken behandelaren gebruik van Therapieland, dit is een online module ter aanvulling van de therapie waarin je verschillende oefeningen kan doen en uitleg kan krijgen over een breed arsenaal van onderwerpen in de geestelijke gezondheid. Hierdoor kan het contact met je behandelaar effectiever worden, omdat je dingen die je zelf kunt leren nu minder uitgebreid met hen door hoeft te nemen. Zo is er meer tijd om de onderliggende problemen te bespreken.

Psychomotorische therapie (PMT)

Bij psychomotorische therapie leer je om je geest en je lichaam samen te laten werken. Zo kun je leren hoe je psychische klachten ook vaak terugkomen in lichamelijke klachten en hoe je hiermee om kunt gaan. PMT is een behandeling die meer gericht is op het ervaren van lichamelijke gevoelens. Dit is anders dan andere behandelingen waarbij je vooral in gesprek gaat met een therapeut.

Daarnaast bieden wij verschillende groepstherapieën aan. Op dit moment hebben wij de volgende lopende groepstherapieën:

  • Mindfulness groep (Engels, Nederlands)
  • Affect Fobia Therapy Group (AFT) (Engels)
  • Groepsschematherapie (Omschrijving: Engels / Nederlands)
  • Grupo de psicoterapia psicodinámica (PDT) (Spaans)
  • EMOYO emotieregulatietraining kinderen 8-12 jaar (Nederlands / Español)
  • Mindfulnesstraining voor kinderen (8-12 jaar)