Kinderen en Jeugd

De kindertijd is een periode in het leven waarin er ongelooflijk veel gebeurd. Kinderen moeten een hoop leren en ontwikkelen. Van het ontdekken van de wereld om hen heen tot het leren lezen en schrijven, met veel ertussen zoals leren lopen, praten, zindelijk worden etc. Deze ontwikkelingen gaan niet altijd zonder slag of stoot. Hobbels horen erbij. Naast alle plezier dat kinderen ervaren in de ontwikkeling, tijdens het leren van zoveel nieuwe vaardigheden, horen ook emoties als verdriet, angst en onzekerheid erbij.

Het is voor kinderen vaak moeilijk om hun gevoelens in woorden uit te drukken en zij uiten hun gevoelens vaak in hun gedrag. Kinderen die opeens slecht slapen, eten of luisteren laten op die manier zien dat zij ergens mee zitten. Daarom is het belangrijk om goed naar je kind te kijken en te luisteren om te ontdekken wat er achter het gedrag aan moeilijke gevoelens zit.

Wanneer om hulp vragen?

In het leven van kinderen kunnen moeilijke situaties voorkomen. Te denken valt aan een scheiding, samengestelde gezinnen, het overlijden van naasten, traumatische ervaringen. Of juist gebeurtenissen die in principe heel positief kunnen zijn, maar toch ook een grote impact hebben op hun leven zoals een verhuizing, de geboorte van een broertje of zusje, de overgang naar een nieuwe school. Al deze gebeurtenissen vragen extra inspanning van een kind om zich aan te passen en het gebeurde te verwerken.

Hoe geeft een kind aan dat het ergens mee zit?

  • een plotselinge verandering in het gedrag;
  • lichamelijke klachten die niet medisch verklaarbaar zijn (denk aan buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid);
  • zich vaak vervelen, weinig spelen, om van alles huilen;
  • problemen op school: leerproblemen of moeite met aansluiting vinden in de klas, gepest worden;
  • problemen met eten of slapen;
  • uitdagend gedrag, minder goed luisteren.

Als je je zorgen maakt, of een niet-pluis gevoel hebt, kan je een professional vragen om mee te kijken. Als buitenstaander heeft die vaak een frisse blik. Soms biedt één gesprek al een nieuwe kijk op de situatie en kan je er zelf mee verder. Soms is een wat langer traject nodig. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de problemen en jullie wens als ouders.