Kinderen en Jeugd

 

Welkom op de pagina van Adagio voor kinderen en jongeren tot 18 jaar! Hier vind je informatie over hoe je je kind kan aanmelden voor hulp, of hoe je dat als jongere zelf kunt doen. Ook leggen we je uit wat we aan kinderen en hun gezinnen kunnen bieden aan zorg en wat de spelregels zijn.

De kindertijd is een periode in het leven waarin er ongelooflijk veel gebeurd. Kinderen moeten een hoop leren en ontwikkelen. Deze ontwikkelingen gaan niet altijd zonder slag of stoot. Hobbels horen erbij. Naast alle plezier dat kinderen ervaren in de ontwikkeling, tijdens het leren van zoveel nieuwe vaardigheden, horen ook emoties als verdriet, angst en onzekerheid erbij.

Het is voor kinderen meestal moeilijk om hun gevoelens in woorden uit te drukken en zij uiten hun gevoelens vaak in gedrag. Kinderen die opeens slecht slapen, eten of luisteren laten op die manier zien dat zij ergens mee zitten. Daarom is het belangrijk om goed naar je kind te kijken en te luisteren om te ontdekken wat er achter het gedrag aan moeilijke gevoelens zit.

In het leven van kinderen kunnen moeilijke situaties voorkomen. Te denken valt aan een scheiding, samengestelde gezinnen, het overlijden van naasten, traumatische ervaringen. Of juist gebeurtenissen die in principe heel positief kunnen zijn, maar toch ook een grote impact hebben op hun leven zoals een verhuizing, de geboorte van een broertje of zusje, de overgang naar een nieuwe school. Al deze gebeurtenissen vragen extra inspanning van een kind om zich aan te passen en het gebeurde te verwerken.

Hoe geeft een kind aan dat het ergens mee zit?

  • Een plotselinge verandering in het gedrag;
  • Lichamelijke klachten die niet medisch verklaarbaar zijn (denk aan buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid);
  • Zich vaak vervelen, weinig spelen, om van alles huilen;
  • Problemen op school: leerproblemen of moeite met aansluiting vinden in de klas, gepest worden;
  • Problemen met eten of slapen;
  • Uitdagend gedrag, minder goed luisteren.

Als je je zorgen maakt, of een niet-pluis gevoel hebt, kan je een professional vragen om mee te kijken. Als buitenstaander heeft die vaak een frisse blik. Soms biedt één gesprek al een nieuwe kijk op de situatie en kan je er zelf mee verder. Soms is een wat langer traject nodig. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de problemen en jullie wens als ouders.

 

Ons kinder- en jeugdteam bestaat uit verschillende therapeuten en kunnen behandeling bieden in het Nederlands, Engels, Spaans, Portugees of Italiaans.

Meestal word je aangemeld door je ouders, de huisarts of iemand van het Ouder- en Kindteam bij ons aangemeld. Als je 16 jaar of ouder bent, kun je er ook voor kiezen om je zelf aan te melden.

Als je twijfelt of vragen hebt, dan mag je altijd contact met ons opnemen.

 

Klik hier voor onze Kind- en Jeugdfolder.

%d bloggers liken dit: