Kennismaking met Irene Brouwer!

apr 12, 2023 | Blogs

Een korte hernieuwde kennismaking met Irene Brouwer, onze bouwcoördinator, in de Nieuwe St. Jacob. Eindelijk in de startblokken!

Nu de bouwvergunning voor de St. Jacob rond is, lijkt dit het moment om nader kennis te maken met Irene. Iedereen kent haar inmiddels, weet wie zij is, ziet haar aan de lunchtafel of in de kerk. Maar wíe ze is en waarvoor ze écht bij Adagio werkt, zie het interviewverslag hieronder, van september 2022. 

Zoals iedereen weet is het bouwplan waarover ze hier spreekt, inmiddels aangepast. Haar motivatie om ermee aan de slag te gaan is onveranderd

Ik was net van werknemer overgestapt naar zelfstandig ondernemer en toen kwam Corona. Even was er de zorg, als freelancer, wat nu? Maar het bleek een drukke tijd: tussen mijn werk door bij Ingka in Amsterdam kwam er een opdracht in Caïro, Egypte om voor de Ikea vestiging daar, alle niet-commerciële ruimtes in te richten. Het betekende een aantal weken pauze van Ingka. In hectisch Caïro zat alles en iedereen boven en op elkaar, niemand nam corona-maatregelen, want Allah bepaalt tenslotte of je ziek wordt of niet. Gelukkig…, ik ben niet ziek geworden en de klus is geklaard. Daarna, terug naar Ingka Amsterdam.

Als bouwcoördinator voor Ingka Amsterdam ging het erom de processen van het inrichten van een groot kantoor op elkaar af te stemmen. Ik had er te maken met het inrichten van zo’n 20.000 m2. Alles moest zo duurzaam mogelijk ingericht worden. Zo mooi! Ik ben sterk gericht op duurzaamheid, in alle aspecten. Daarna volgde een project voor Ingka Leiden. Vóor die tijd heb ik jarenlang bij Ikea gewerkt, winkelruimtes opbouwen en inrichten. Ik hou van de dynamiek van het bouwen, de rommel, lekker de vloer op, het met elkaar iets maken. Bouwvakkers zijn aanpakkers. Het draait om samenwerken, met anderen afstemmen en iets opleveren. Irene klinkt enthousiast, levendig, haar ogen stralen!

Al jong maakte ik al kennis met retail; ik werkte al vroeg bij de bakker. Ik ben in een echte retail-omgeving geboren. Mijn ene opa was slager en de andere melkboer. Mijn moeder stond in de winkel, mijn vader was vertegenwoordiger van bedden, matrassen e.d. Ook naast mijn HEAO-opleiding was ik altijd fysiek in de weer: bijbaantje in kledingwinkel, mensen helpen waar ik kon, aanpakken. Na mijn studie werd ik in Alkmaar ik op mijn 22e al filiaalhouder van dezelfde kleding/schoenenzaak en had de verantwoordelijkheid over 25 mensen. Ik kan goed overzicht houden en houd van een dynamische omgeving. Het was geen verrassing dat ik na mijn stage op een kantoor in Keulen dacht: liever geen kantoorbaan…

Bij het bouwen gaat het erom oplossingen te bedenken, bv bij afmetingen die in de praktijk nét anders zijn. Het gaat om specialistische vragen, om keuzes maken. En om tíg ballen omhooghouden. Een bouwproject begeleiden betekent ook dat je iedere keer weer een heel andere werkomgeving hebt. Het geeft me de mogelijkheid om op bijzondere plekken te werken, en nu – wauw! – deze kapel, wat een unieke plek! Fantastisch om hier te werken (Irene straalt weer als ze nog eens rondkijkt hier in de kapel, ze valt bijna stil). De ruimte is echt mooi, het voelt veilig, biedt troost, als een veilige haven.

In de kapel moeten nog alle leidingen worden getrokken: voor water en elektra. Er ligt verder al wel een heel gedetailleerd plan. Er moet ventilatie komen, zowel beneden als boven, als dat maar goed gaat! En in iedere kamer moet ventilatie in de wandjes worden verwerkt. De kapel is akoestisch een grote uitdaging, daarvoor moeten we een expert inhuren en met vloerbedekking werken. Ook ben ik benieuwd hoe cliënten binnenkomen en de weg vinden. Hoe worden ze begeleid naar de plek waar ze moeten zijn? De routing is een belangrijk aspect. Het is daarom ook erg fijn om met architecten samen te werken. Ze werken gestructureerd, zijn down to earth.

Naast het bouwen denk ik graag mee over het meubilair, de verlichting, alles. Ik kijk naar mijn omgeving met de blik van een stylist, ik heb liefde voor styling. Dat betekent voor mij vooral geen overbodige versieringen, maar sobere ontwerpen, eenvoud. Het architectenplan voor de kapel vind ik erg mooi, die kleuren, dat zou ik zoveel mogelijk zo willen uitvoeren.

(Glunderend) Het mooiste moment is de oplevering, als een project na een lange intense tijd af is. Die Intensiteit houdt aan tot het laatst en dan, daarna, ontlading!

Ik bof dat ik aan dit soort mooie projecten mag werken!

‘M